Olivenkrukker fra Biot

Biots berømte keramik har været en tradition i denne lille kystby siden det 14. århundrede.

Byen blev dog ødelagt af krige og pestudbrud, men blev efterfølgende genopbygget i 1470, da 16 familer fra Genova, Italien slog sig ned i byen og genopbyggede produktionen af olivenkrukker.

Den daværende konge, René tildelte disse 16 familier særlige privilegier for at rekonstruere byen og genindføre den keramiktradition, der var blevet ødelagt.

Disse olivenkrukker har aldrig ændret sig i designet. Terrakottakrukkerne er altid blevet lavet med ovale kroppe og smalle cylinderiske halse til at indholde olivenolie til opbevaring eller forsendelse omkring Middelhavet.

I begyndelsen af 1900-tallet blev krukkerne populære i haverne. Middelhavstraditionen “Jarres pour le Jardin” er siden blevet populær over hele verden.

Hver Biotkrukke samt vaser, kander etc. er underskrevet med Biotsymbolet, som er de 4 bogstaver i Biot omgivet af to 8-taller, der betegner de 16 familier, der reddede Biot og dens olivenkrukkearv.

Desværre bliver disse olivenkrukker samt anden keramik ikke længere produceret i de originale værksteder i Biot længere.

Et af de mest kendte værksteder, som havde produktion indtil for få år siden er La Poterie Provancale, ejet af familien Auge-Laribe.

Fotoet nedenfor er ældre og fra dengang, der var stadig var produktion – jeg kan huske, der så sådan ud, da jeg var yngre.

I dag er de rigtig gamle krukker museumsgenstande – og priserne på de ikke helt så gamle er svimlende høje… og så absolut samleopbjekter.

Det er dog lykkedes mig at få fat i nogle ganske få stykker keramik fra Auge-Laribe familen, som jeg sætter til salg snarest.

Du kan også se, de krukker jeg har købt gennem årene på instagram og i tidligere indlæg, f.eks. HER

Se shoppen for detaljerne.

Related posts

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *